Verkoop onder voorbehoud bouwkundige keuring toegevoegd aan modelovereenkomst

Onlangs is de nieuwe model koopovereenkomst van kracht gegaan. In deze overeenkomst is, naast het voorbehoud van financiering, ook een voorbehoud van bouwkundige keuring opgenomen.

Afwijken van modelovereenkomst
Een modelkoopovereenkomst is een modelcontract waarin een aantal standaardsituaties zijn beschreven die tijdens het sluiten van een koopovereenkomst aan de orde kunnen zijn. Dit modelcontract wordt vervolgens door de partijen aangepast aan de werkelijke situatie. Ook mogen beide partijen afwijken van wat in het modelcontract staat. Wanneer deze modelovereenkomst wordt gebruikt en er vinden wijzigingen plaats, dan zijn beide partijen wel verplicht duidelijk aan te geven op welke punten de overeenkomst afwijkt.

Afzien van koop bij bouwkundige gebreken
De modelovereenkomst was al voorzien van voorbehoud van financiering, waarbij de consument van de koop kan afzien als hij de financiering niet rond krijgt. Met de nieuwe voorwaarde die is opgenomen – koop onder voorbehoud van bouwkundige keuring – kan de koper, zonder enige verplichting, nu ook van de koop afzien wanneer blijkt dat de woning meer bouwkundige gebreken blijkt te hebben dan vooraf was gedacht of ingeschat.

Bewuster kopen
Brancheorganisaties NVM, Vereniging Eigen Huis, VBO Makelaar, VastgoedPro en de Consumentenbond maken allemaal gebruik van een dergelijke modelovereenkomst. Zij hebben de risico’s die deze wijziging met zich meebrengt overwogen en zijn het vervolgens eens geworden over de wijziging. Door deze optie toe te voegen aan de modelkoopovereenkomst willen de brancheorganisaties de koper nog bewuster maken van hetgeen zij kopen

Contact

Een afspraak maken of gewoon eens vrijblijvend op de koffie komen? We horen het graag.

logo scheffer
Achterbergsestraatweg 1
3911 CR Rhenen

T: 0317 – 61 51 11
info@janscheffer.nl

Openingstijden:
ma t/m vr: 09.00 tot 17.30 uur
zaterdag: In overleg